Rygg

Rygg

Ryggsmerter er som nevnt relativt vanlige og kanskje den mest hyppige årsaken til at folk oppsøker fysioterapeut, manuellterapeut eller massasjeterapeut. I de fleste tilfeller er prognosen veldig god og pasienter opplever stor bedring etter kun få behandlinger.

Ryggplager kan opptre på mange forskjellige måter og gi mange forskjellige smertebilder. Smerten kan være både lokal og det vi kaller referert, dvs at smerten oppleves på et helt annet sted enn der den har opphav. Smerter som stråler ut i armene eller bena kan ha mange årsaker og det er derfor viktig med en grundig ortopedisk og nevrologisk undersøkelse for å lokalisere kilden til smertene.

Basert på informasjonen fra sykehistorien vil våre terapeuter avgjøre hvilket ledd eller hvilken del av kroppen som først bør undersøkes. I mange tilfeller vil det være nakken, brystryggen (øvre- og midtre del av ryggen) eller korsryggen. I enkelte tilfeller kan det være behov for bildediagnostikk som MR, CT, røntgen eller ultralyd for å få et endelig svar.

Brystryggen:
Smerte i øvre del av ryggen og mellom skulderbladene er en relativt vanlig plage. Ofte kommer disse plagene som følge av dårlige arbeids- og sittestillinger. Smerter i brystryggen kan spre seg langs ribbene, frem i brystet, opp i nakken og ut i skuldre og armer. Det er heller ikke uvanlig å oppleve smerter ved dype innpust.

Plager og smerter i brystryggen er ofte enkelt å behandle. Veldig mange av våre kunder opplever stor bedring på kort tid. Våre terapeuter vil gjøre en grundig ortopedisk og nevrologisk undersøkelse for å finne årsaken til plagene og utelukke eventuelle alvorlige årsaker til smertene. Behandlingen blir individuelt tilpasset den enkelte pasient, med fokus på en helhetlig tilnærming. Vel så viktig som å kurere plagene, er det å forebygge tilbakefall.

Korsryggen:
Korsryggsmerter er noe mange av oss har opplevd, mest vanlig er kanskje opplevelsen av en kink i ryggen under et tungt løft. Smerter i korsryggen kan være lokale, men i mange tilfeller stråle ut mot sidene, ned i setemuskulatur og/eller ned i bena. En god, klinisk undersøkelse er avgjørende for type behandling og prognose.

Akutte korsryggsmerter / Akutt Lumbago:
Akutte korsryggsmerter, også kalt akutt lumbago, er smerter som kommer brått på, med eller uten utstråling. Som regel kommer smertene i forbindelse med anstrengende aktivitet med stor belastning på ryggen. Ofte dreier det seg om tunge løft, mens andre igjen knapt nok klarer å komme ut av sengen etter en dag med hard, fysisk anstrengelse. Akutte korsryggsmerter er som regel en ufarlig tilstand, selv om det kan være veldig smertefullt.
Selve smertemekanismen skyldes at en skive (discus) mellom selve ryggvirvlene forskyver seg og kommer i kontakt med en veldig sensitiv hinne som ligger rundt ryggmargen. Dette gir smerter som brer seg utover et større område i korsryggen, og som kan være både ensidig og tosidig. Noen ganger kan smerten stråle ned i sete- eller lårmuskulaturen. Å bevege ryggen kan være vanskelig, noen ganger helt umulig. I de fleste tilfeller er det å rette ut ryggen (rette seg opp) som provoserer mest smerter. Noen vil også oppleve at hosting og nysing gir økt smerte i ryggen.

Skivebukning / skive prolaps:
Mellom ryggvirvlene i ryggsøylen ligger det væskefylte skiver (discus). Disse er bevegelige og kan buke ut, eller sprekke. Dersom den bukende skiven eller det flytende innholdet fra en sprukket skive kommer i kontakt med en nerverot, vil dette gi det vi kaller segmentale smerter. Segmentale smerter er utstrålende smerter som følger en bestemt nervebane og blir som regel omtalt som isjias i dagligtale. Statistisk sett er det mest vanlig med utstrålende smerter nedover baksiden av låret, leggen og noen ganger helt ut i tærne. Det at man får påvist et prolaps, enten ved kliniske funn eller ved en MR, betyr ikke nødvendigvis at man er satt ut av spill i lang tid. Mellom 30% og 40% av ryggfriske personer har prolapser i ryggen som er symptomfrie og dermed helt ufarlige.
Mange nordmenn sliter med prolaps som skaper store smerter, som igjen skaper skaper søvnmangel og konstentrasjonssvikt i hverdagen. Sagt på en enkel måte er prolaps en skade på en eller flere av mellomvirvelskivene i ryggen. Denne typen skader kommer gjerne av langvarig slitasje eller et kraftig traume/ulykke.
Det som er viktig dersom din prolaps skal bli ordentlig behandlet er å få stillet en korrekt diagnose og god rådgivning og veiledning. Ved hjelp av øvelser hjelper vi musklene med å slappe av, leddene til å bevege seg normalt og jobber med å stabilisere ryggen. Får man hevelsene til å gå ned samtidig, vil de fleste bli mye bedre.
En prolaps og smertene som følger med den, er et sammensatt problem og individuelt fra person til person. Derfor legger vi også stor vekt på individuell behandling når vi får inn klienter med prolaps. Jo mer komplekst problem, jo flere smerter og desto større behov for tverrfaglig behandling.

Vi tilbyr følgende behandlingsmetoder for prolaps:
• Tøyninger
• Muskulære teknikker
• Massasje teknikker
• Nevrologiske teknikker
• Stabiliserende trening
• Veiledning, råd og øvelser

Isijas
Isjias – Effektiv og hurtig behandling
Er du en av mange som sliter med isjias-smerter? Vi har noen væskefylte skiver mellom ryggvirvlene i ryggen, og dersom disse buker ut vil man oppleve det vi kaller segmentale smerter. Dette er utstrålende smerter som følger en bestemt nervebane, som regel kalt isjias i dagligtale. Nå er ikke isjias noen diagnose i seg selv, men mer et utvalg av symptomer med det til felles at nerveroten irriteres.

En vanlig årsak til isjias er prolaps. Når man får prolaps betyr det at mellomvirvelskiven har sprukket og dets geleaktige stoff presser seg bakover og dermed trykker på nerverøttene som ligger i ryggmargskanalen.
Ryggsmerter er som kjent relativt vanlige og den klart største årsaken til at folk oppsøker oss. I de fleste tilfellene er prognosene gode og pasienter opplever ofte stor bedring på kun få behandlinger.