Hofte

Hofte

Hofteleddet er et kuleledd bestående av hofteskålen på bekkenet og selve hoftekulen på lårbenet. Leddflatene er dekket av brusk og selve leddet er omringet av kraftige muskler og ligamenter, noe som gir et funksjonelt og allsidig ledd. Hoftesmerter forekommer i alle aldersgrupper, men kan ha veldig forskjellig opphav og årsak avhengig av alder, yrke og aktivitet. Hofteslitasje (artrose) og refererte smerter fra hoften er mere vanlig jo eldre man blir. Betennelser i muskulatur og senefester er hyppigere hos yngre pasienter og strekkskader og rupturer mest vanlig i forbindelse med idrett

Årsaken til hoftesmerter kan være sammensatt og i noen tilfeller vanskelig å skille fra en ryggplage. Det er derfor veldig viktig med en nøye undersøkelse for å finne den egentlige årsaken til plagene.

Hofteslitasje (hofteleddsartrose):
Slitasje i hofteleddet er en vanlig årsak til smerter hos eldre. Smertene skyldes at brusken som dekker leddflatene, slites ned og reduseres over tid. Smertene er gjerne verst ved belastning, spesielt belastning over tid og mange plages med stivhet og smerter i hofteleddet om morgenen. Nedsatt bevegelighet i hoften kan også føre til overanstrengelse, smerter og muskelknuter i omliggende muskulatur og sener.

Frie legemer i hoften (loose body):
En skade på leddbrusken eller knokler i hofteleddet kan resultere i at en liten bit av vevet løsner og beveger seg rundt i leddet. Dette frie brusklegemet eller benfragmentet er ikke smertefullt i seg selv, men gir smerter og/eller låsninger hvis det kommer i klem mot andre strukturer. En låsning betyr at leddet ikke kan strekkes helt ut eller bøyes maksimalt. Frie legemer er mest vanlig i kneet, men forekommer også i andre ledd som hofteledd, ankelledd og i albuleddet.

Til å begynne med kan man oppleve smerter i leddet ved belastning eller når leddet bøyes eller strekkes helt ut. Smerten er som regel ganske lokal og ikke fryktelig plagsom til å begynne med. Etter hvert kan man få plutselige, sterke smerter hvor man føler at hoften gir etter. Dette kan skje i enhver situasjon, men forekommer hyppigst når man går ned trapper eller nedoverbakke. Gå opp trapper og oppoverbakke er vesentlig bedre.

Slimposebetennelse:
Slimposebetennelse (bursitt) gir ofte smerter på utsiden av hoften ned mot festet for setemuskulaturen. Smertene kommer som regel under og i etterkant av aktivitet. Ofte kan det være vanskelig, i noen tilfeller helt umulig å ligge på den smertefulle siden. Slimposebetennelse bak i setemuskulaturen forekommer også, men er atskillig mere sjelden. Denne slimposen ligger nede ved sitteknuten og kan gi smerter ved sitting eller aktivitet som løping og hopping. Smerten er da forårsaket av press på slimposen fra senefestet for muskulaturen på baksiden av låret (hamstring).

Senebetennelser i hoften:
Senebetennelser, også kalt tendinitter, kan i utgangspunktet ramme en hvilken som helst muskel som et resultat av overbelastning. Gjentatte drag eller belastning på senen resulterer i en lokal inflammasjon/betennelse som gir smerter ved belastning. Årsakene kan være mange, det trenger ikke nødvendigvis skyldes kun lokale årsaker. Benlengdeforskjell, overpronasjon, ryggproblematikk, dårlig teknikk ved løping, sykling eller idrettsspesifikk trening kan også gi utslag i hoften. I hoften er det mest vanlig med tendinitt i hofteleddsbøyeren og i lyskemuskulaturen.

Strekkskader:
Strekkskader oppstår som regel etter traume under aktivitet. En strekk kan være alt fra mikrorupturer i muskelfibrene til større rupturer i muskelbuken. Strekkskader gir som oftest umiddelbare og ganske kraftige smerter i området der skaden har inntruffet. Etter hvert kan smerten spre seg til hele muskelen. Smertene provoseres ved belastning og blir vesentlig mindre, eller forsvinner helt, i ro.

Behandling mot hoftesmerter:
• Manipulasjon (løsne ledd som har låst seg)
• Mobiliserende leddbehandling
• Tøyninger
• Kinesiotaping
• Muskulære teknikker
• Massasje teknikker
• Nevrologiske teknikker
• Stabiliserende trening
• Veiledning, råd